Kuka?

Vinkkilista feature-oppaista

Kerronnallisesta journalismista eli laajoista feature-jutuista on viime vuosina puhuttu taas enemmän kuin aikoihin. Syynä on tietysti digitaalinen julkaiseminen.

Esimerkiksi Longformin, Longreadsin ja Bylinerin kaltaiset alati päivittyvät juttukokoelmat ovat tuoneet lajityypin helppokäyttöisessä muodossa kaikkien ulottuville.

Minua se ilahduttaa, sillä ryhdyin toimittajaksi juuri kiinnostuksesta pitkiä juttuja kohtaan.

Kerronnallisen journalismin kursseilla minulta kysellään usein kirjavinkkejä.

Vinkkilistani on yksinkertainen: lue kaikki, mitä näppeihisi saat.

Pikalähtö aiheeseen onnistuu seuraavilla kirjoilla:


Jack Hart, Storycraft: The Complete Guide to Writing Narrative Nonfiction

Jack Hart työskenteli pitkään The Oregonian -sanomalehdessä editoijana ja kirjoittajakouluttajana. Storycraft on eräänlainen näkemyksellinen yhteenveto feature-kirjoittamisen oppaista monen vuosikymmenen ajalta. Jos alan kirjallisuus on jäänyt vieraaksi, lukeminen kannattaa aloittaa Hartin kirjasta.


William E. Blundell, The Art and Craft of Feature Writing

William E. Blundell työskenteli aikanaan editoijana Wall Street Journalissa. Blundellin kirja perustuu Wall Street Journalin sisäiseen oppaaseen, jonka Blundell kirjoitti lehden toimittajille. Kirjaa käytetään Yhdysvalloissa myös kurssikirjana yliopistoissa. Kaivan itse Blundellin kirjan hyllystä aina muutaman vuoden välein.


Jon Franklin, Writing for Story: Craft Secrets of Dramatic Nonfiction

Jon Franklinin narratiivisen kirjoittamisen malli sopii parhaiten suoraviivaisiin, kronologisesti eteneviin juttuihin. Useimmille aiheille niin kaavamainen käsittelytapa ei tietenkään sovi. Muuan yhdysvaltaistoimittaja huomautti osuvasti lasillisen ääressä: “Jos freelancer-toimittaja käyttäisi vain Franklinin oppeja, hän nääntyisi nälkään.”

Kirja kannattaa silti ehdottomasti lukea. Jos Franklinin ajatuksiin suhtautuu avarakatseisesti, ne venyvät myös juttuihin, joista Franklin ei kirjassaan puhu.


Roy Peter Clark, Writing Tools: 50 Essential Strategies for Every Writer

Roy Peter Clark on toimittaja, editoija ja kirjoittajakouluttaja sekä Poynter-instituutin varajohtaja. Kuten kirjan nimikin kertoo, Clark käy kirjassaan läpi ison laatikollisen kirjoittamisen perustyökaluja, joiden kertaaminen ei tee pahaa kokeneellekaan toimittajalle.


Robert McKee, Story: Substance, Structure, Style and the Principles of Screenwriting

Paraskaan sisältö ei välity lukijalle, jos tekstin rakenne ei ole kunnossa. Elokuvassa rakenne on kaikki kaikessa. Siksi monet laajoja juttuja kirjoittavat toimittajat tuntevat vähintään elokuvakäsikirjoittamisen perusteet.

Robert McKeen Story on yksi tunnetuimmista käsikirjoittamisoppaista. Monet kirjan ajatuksista sopivat myös pitkää juttua kirjoittavan toimittajan käyttöön. Lajeilla on tietenkin myös eronsa. Luovimmassakin feature-jutussa kaiken pitää olla totta.