Kuka?

Verkkohakuja komentoriviltä

Linuxin komentorivillä voi tehdä melkein mitä tahansa, myös hakea tietoa verkosta. Paras komentorivityökalu verkkotiedon penkomiseen on Surfraw.

Surfraw tarjoaa mahdollisuuden käyttää yli sataa hakukonetta ja tietokantaa suoraan terminaalista. Samalla Surfraw tekee verkkotiedon hakemisesta erittäin nopeaa. Vain muutama sana komentoriville, ja hakutulokset ovat jo näkyvissä.

Surfrawn koodasi alkujaan eräs hakkerimaineestaan tiedetty, sittemmin muista hankkeistaan tunnetuksi tullut herra nimeltä Julian Assange.

Surfraw ei kuitenkaan vaadi käyttäjältä hakkeritaitoja. Siksi Surfraw sopii hyvin työkaluksi kenelle tahansa monipuolisesta verkkotiedonhausta kiinnostuneelle ihmiselle.

Ohjelman käyttö on hyvin helppoa. Komentoriville naputellaan yksinkertaisesti komento surfraw, halutun hakukoneen lyhenne ja hakusanat.

Esimerkiksi seuraava haku ohjaa haun Googleen:


surfraw google [hakusanat]

Vastaavasti esimerkiksi Python-opastusta löytyy YouTubesta näin:


surfraw youtube "Python tutorial"

Hakutulosten katsomiseen sopivat Chromen ja Firefoxin kaltaiset graafiset selaimet siinä missä tekstipohjaiset selaimet. Työskentelen itse pääasiassa komentorivillä, joten käytän paljon tekstipohjaista w3m-selainta. Hyppy graafiseen selaimeen onnistuu tarvittaessa kätevästi w3m-selaimen M-komennolla. Oletusselaimen saa muutettua Surfrawn asetustiedostossa (~/.config/surfraw/conf).

Nopeuden lisäksi Surfrawn vahvuutena on tiedonlähteiden huomattava määrä. Surfraw sisältää toista sataa hakuoptiota Bingistä Dmoz-hakemistoon, DuckDuckGosta PubMediin, Yahooseen, Yandexiin ja aina Wayback Machineen asti.

Hakukoneista ja muista tiedonlähteistä Surfrawssa käytetään termiä “elvi”, joka on tiettävästi kunnianosoitus Elvikselle. Hakumahdollisuuksien listan näkee seuraavalla komennolla:


surfraw -elvi

Kirjaimet sr toimivat lyhenteenä surfraw-komennolle:


sr -elvi

Jokainen elvi sisältää valikoiman ominaisuuksia, jotka saa tarkastettua optiolla -h. Esimerkiksi Surfrawn Google-mahdollisuudet löytyvät näin:


sr google -h

Verkkohaut muuttuvat vieläkin nopeammiksi, kun käytetyimmistä hauista tehdään lyhenteitä. Aliakset voidaan sijoittaa esimerkiksi .bashrc- tai .zshrc-tiedostoon. Omista Zsh-aliaksistani esimerkkeinä vaikkapa nämä:


alias sdm="surfraw dmoz"
alias sdg="surfraw duckduckgo"
alias sgo="surfraw google"
alias sim="surfraw imdb"
alias sthes="surfraw thesaurus"
alias sdef="surfraw webster"
alias swiki="surfraw wikipedia"
alias sya="surfraw yahoo"
alias syt="surfraw youtube"

Surfraw on asennettavissa tavallisimpien Linux-jakeluiden pakettimanagerista. Esimerkiksi Debianissa ja Ubuntussa ohjelma asentuu komennolla:


sudo apt-get install surfraw