Kuka?

Suoraviivainen Simplenote

Olen sullonut Evernoteen kaikenlaista lippua ja lappua päivittäin siitä asti, kun ohjelman verkkopalvelu vuonna 2008 avattiin. Samaan aikaan, kun Evernote-muistikirjojeni määrä on kasvanut, myös itse Evernote-ohjelma on paisunut.

Evernote sopii aina vain paremmin säiliöksi kaikenlaiselle tiedolle, mutta muistiinpanojen kirjoittamiseen siitä on tullut kömpelö.

Simplenoten lähtökohta on toinen.

Simplenote on nimensä mukaisesti yksinkertainen ja suoraviivainen muistiinpano-ohjelma, joka on räätälöity pelkästään kirjoittamiseen.

Syksyllä Simplenote sai uuden Mac-sovelluksen sekä uudet iOS- ja Android-versiot. Siinä missä Evernote turpoaa päivitysten myötä, Simplenote oli uudistuksen jälkeen entistäkin karsitumpi.

iOS 7:n inspiroima käyttöliittymä ei sisällä edes ohjetiedostoa. Simplenote on niin helppokäyttöinen, ettei ohjeita tarvita.

Painikkeiden ja valikoiden sekamelskan sijaan näytöllä näkyy vain muutama vaaleansininen ikoni, joista tärkein on plus-merkki. Siitä saa uuden, tyhjän sivun.

Parasta Simplenotessa on nopeus. Ohjelma avautuu parissa sekunnissa, muistiinpanosta toiseen siirtyminen käy silmänräpäyksessä, eikä hakutoiminto hidastele.

Muistiinpanot Simplenote tallentaa puhtaana tekstinä. Mikäli kirjoittaja tarvitsee kursivointia, lihavointia tai muita muotoilumerkintöjä, hän voi tehdä ne Markdownilla. Markdownin käyttäjä saa halutessaan näkyviin painikkeen, jolla hypätä kirjoitusnäkymästä esikatselunäkymään.

Simplenotea teki aiemmin ohjelmistofirma Simperium, jonka varsinainen myyntituote oli Simplenoten käyttämä synkronointiohjelma. Siksi Simplenoten maksullista versiota ei juuri markkinoitu. Maksullinen versio synkronoi muistiinpanot myös Dropboxiin.

Simplenoten maksullinen versio on nyt vedetty myynnistä siihen asti, että lisäpalvelut on uusittu. Uusille käyttäjille Simplenote on siis ilmainen, joskin vailla Dropbox-synkronointia.

Windows- ja Linux-koneisiin Simplenote ei tarjoa erillistä ohjelmaversiota. Onneksi synkronointia ei ole lukittu vain Simplenotesin omiin ohjelmiin. Windows-koneeseen Simplenotes-muistiinpanot saa synkronoitua esimerkiksi ResophNotesilla. Linuxin käyttäjä voi käyttää ohjelmaa nimeltä nvPY.

Tietokoneohjelmien asentaminen ei oikeastaan ole edes tarpeellista. Simplenoten verkkosovellus on nopea. Toimittajille verkkosovelluksen etuna on merkkilaskuri, jota ei Evernoten nettipalvelusta löydy.

Simplenotesin ainoa puute liittyy muistiinpanojen suojaamiseen. Palvelu ei tarjoa mahdollisuutta kaksivaiheiseen vahvistukseen. Muistiinpanot ovat siis pelkän salasanan takana, kuten monessa muussakin verkkopalvelussa. Salasanasta kannattaakin tehdä riittävän vahva.