Kuka?

Päiväkirja terminaalissa

Komentoriviohjelma jrnl on mainio työkalu päiväkirjojen ja muiden päivittäin karttuvien lokikirjojen kirjoittamiseen.

Lyhyt muistiinpano ei vaadi muuta kuin komennon jrnl. Sen jälkeen teksti voidaan kirjoittaa suoraan komentoriville. Kun käyttäjä lyö merkinnän loppuun rivinvaihdon, muistiinpano siirtyy oletuspäiväkirjan jatkoksi päivämäärällä ja kellonajalla varustettuna.

Pidempiin merkintöihin kannattaa käyttää itselle mieluisaa tekstieditoria, jonka voi valita ohjelman asetustiedostossa. Pelkkä jrnl-komento ilman lisämääreitä avaa tekstieditorin kirjoittamista varten.

Uusia päiväkirjoja avataan määrittelemällä niiden polut ~/.jrnl_config-asetustiedostoon. Merkinnät voidaan ohjata tiettyyn päiväkirjaan yksinkertaisesti valitsemalla päiväkirja jrnl-komennon jälkeen.


jrnl [päiväkirjan_nimi]

Myös jrnl-ohjelman muu käyttö on tehokasta. Esimerkiksi viimeiset kymmenen merkintää poimitaan esiin komennolla:


jrnl -10

Yksittäinen sana muuttuu tagiksi @-merkillä. Tagilla varustetut merkinnät voidaan seuloa katsottavaksi erikseen.


jrnl -n 5 -and @omena @Jobs

Merkintöjä voi tietenkin myös editoida kirjoittamisen jälkeen.


jrnl --edit

Päiväkirjat jrnl tallentaa puhtaana tekstinä. Muistiinpanot eivät siis ole riippuvaisia jrnl-ohjelmasta, vaan niitä voidaan lukea ja käsitellä millä tahansa tekstieditorilla tai tekstinkäsittelyohjelmalla. Jatkokäyttöön merkinnät saa vietyä myös Markdown-muodossa.

Käytän itse jrnl-ohjelmaa kolmella eri koneella. Synkronoin päiväkirjatiedostot OwnCloudilla, mutta homma hoituu tietenkin vaikkapa Dropboxilla.

Jrnl-ohjelman asennus tapahtuu python pipillä.


sudo pip install jrnl

Mac-käyttäjät voivat asentaa jrnl-ohjelman Homebrewn avulla.


brew install jrnl

Päiväkirjat on mahdollista suojata 256-bittisellä AES-salauksella. Salaus vaatii Pythonin pycrypto-salaustyökalupaketin. Lisätietoja asetuksista löytyy edistynyttä käyttöä koskevista ohjeista.