Kuka?

Miten hakea tietoa turvallisesti?

Niin tehokas hakukone kuin Google onkin, sillä on kiusalliset puolensa.

Google nimittäin tallentaa haut palvelimilleen ja räätälöi hakutulokset käyttäjän aiempien hakujen perusteella. Google ei siis esitä hakukoneen tuloksia sellaisenaan, vaan asettaa ensimmäiseksi ne tulokset, joita olettaa käyttäjän eniten kaipaavan.

Kauniisti ajateltuna Google tehostaa tiedonhakua. Vähemmän kauniisti ajateltuna, hakutulosten räätälöinti synnyttää suodatuskuplan. Mitä enemmän käyttäjä tietoa etsii, sitä suodatetummiksi hänen hakutuloksensa muuttuvat.

Hakutulosten tallentamisessa on toinenkin kiusallinen puoli. Ajan myötä käyttäjän tekemät haut muodostavat jättimäisen historiankirjoituksen. Hakuhistoriikista voi päätellä paljon ihmisen yksityisistä asioista.

Jos suodatuskupla ja yksityisten tietojen luovuttaminen tuntuvat ikäviltä ajatuksilta, Googlelle on myös vaihtoehtoja.

Vaihtoehdoista helpoin on tehdä haut Startpage-hakukoneella. Startpage käyttää hakemiseen Googlea, mutta on monin verroin sitä yksityisempi.

Startpage ei tallenna palvelimilleen yksittäisten käyttäjien tekemiä hakuja tai muitakaan yksityisiä tietoja.

Startpagea pyörittävän hollantilaisyrityksen toinen hakukone Ixquick on luotu erityisesti yksityisyyden suojaamiseen. Ixquick on juuri yksityisyytensä vuoksi ainoa EU-hyväksytty hakukone.

Poikkeuksellista Startpagessa ja Ixquickissä on myös niiden tarjoama turvallinen välipalvelin.

Jos käyttäjä esimerkiksi tuntee epäilystä jotakuta sivustoa kohtaan, hän voi avata linkin välipalvelimen kautta. Ilman välipalvelinta verkkosivusto voi nähdä käyttäjänsä IP-osoitteen, seurata käyttäjän liikkumista sivustolla ja asettaa selaimeen evästeitä.

Välipalvelimen käyttö on helppoa. Klikkaamalla Startpagen hakutuloksen vierestä löytyvää View by Ixquick Proxy -linkkiä, sivu avautuu välipalvelimen kautta, ja käyttäjä pysyy turvallisesti näkymättömänä.