Kuka?

Meditaatioajastin Medigong

Meditoija tarvitsee ajastimen tietääkseen, milloin päättää meditointi. Ajastin on tarpeen jo siksi, että joskus kymmenen minuutin meditointi saattaa tuntua tunnilta, toisinaan tunti kymmeneltä minuutilta.

Olen kokeillut meditointiajastimina monenlaisia vekottimia munakellosta alkaen. Varta vasten suunnitelluista meditaatioajastimista ei ole onneksi enää pulaa, sillä meditoinnista on tullut mindfulnessin myötä suosittua puuhaa.

Käytän nykyisin ajastimena usein Medigongia.

Medigong on helppokäyttöinen meditaatioajastin Android-puhelimiin.

Ennen meditointia käyttäjä yksinkertaisesti asettaa ohjelmaan tarvitsemansa valmistautumisajan ja varsinaisen meditointiaikansa. Medigong kertoo ajan kulumisesta suurin numeroin ja ilmoittaa meditaatiohetken päättymisestä soittamalla kelloa.

Yhteismeditaatioissa meditaatiohetken päättyminen ilmaistaan yleensä kolmella kellon lyönnillä. Medigongissa meditoinnin päättäviä lyöntejä tulee käyttäjän valinnan mukaan joko yksi tai kolme. Medigongin äänimerkki kuulostaa yllättävän paljon meditaatiosalien kellonsoitolta, sillä ohjelmassa käytetään oikean gongin digitoitua ääntä.

Käyttäjä voi halutessaan asettaa välisoiton kertomaan ajan etenemisestä meditoinnin aikana. Välisoitto tietyssä vaiheessa meditointirupeamaa voi auttaa esimerkiksi uutta meditointitekniikkaa opetellessa tai vaikkapa siirtymisessä istumameditaatiosta kävelymeditaatioon.

Ohjelma muistaa viimeisen istunnon pituuden, joten aikaa ei tarvitse asettaa joka kerta uudestaan.

Ilmainen Medigong ei sisällä mainoksia, eikä vaadi toimiakseen verkkoyhteyttä. Myös ominaisuuksien valikoima on rajattu. Käyttäjä ei voi edes vaihtaa kellon ääntä toiseksi, vaan vain säätää äänenvoimakkuutta. Medigong tekee kuitenkin tismalleen sen, mihin se on tarkoitettu. Minimalistinen sovellus riittää mainiosti paljonkin istuvan harjoittajan apuvälineeksi.