Kuka?

Komentoriviohjelma Mutt tehostaa sähköposteja

Mutt on kuuluisa avoimen lähdekoodin sähköpostiohjelma, joka toimii terminaalissa esimerkiksi Linuxissa ja Mac OS -järjestelmässä.

Ajatus askeettisen terminaaliohjelman käyttämisestä sähköposteihin voi kuulostaa monien korvissa kummalliselta. Mutt vaatii vieläpä asetustiedostojen kirjoittamisen itse. Osoitekirjatuki tarvitsee erillisen komentoriviohjelman, linkit toisen komentoriviohjelman ja niin edelleen.

Miksi kukaan viitsisi nähdä niin paljon vaivaa tekstipohjaisen sähköpostiohjelman eteen?

Syy on yksinkertainen. Mutt on nopea. Erittäin nopea.

Sähköpostin kirjoittaminen ja lähettäminen onnistuu ilman tarvetta hipaistakaan hiirtä, ja Mutt antaa käyttäjän kirjoittaa viestinsä millä tahansa tekstieditorilla.

Nopeutta lisää myös se, että Mutt tukee ohjelmaa nimeltä Offlineimap. Offlineimap pystyy synkronoimaan esimerkiksi Gmailin sähköpostilaatikot kaksisuuntaisesti käyttäjän tietokoneen kanssa.

Hakujen tarkentamiseen sopii helsinkiläisen Djcbsoftwaren mainio Mu-ohjelma, jonka voi asettaa indeksoimaan sähköpostikansion vaikkapa tunnin välein.

Koska Muttissa kaikki on säädettävissä, haut saa sidottua haluttuihin pikanäppäimiin. Itse teen haut sähköpostikansiosta ”,s”-näppäinyhdistelmällä ja katson tulokset ”,r”-näppäinyhdistelmällä.

Postinäkymän rajaaminen onnistuu limit-komennolla, jonka olen sitonut ”,l”-näppäinyhdistelmään. Jos haluan esimerkiksi nähdä kaikki Twitterin lähettämät ilmoitukset, kirjoitan ”,l Twitter”. Jos taas haluan rajata näkymän vain uusiin viesteihin, painan ”,n”. Viimeisen vuorokauden aikana tulleet postit näen painamalla ”,d”.

Mutt osaa luonnollisesti esittää keskustelut säikeinä. Myös Pgp-salattujen sähköpostien lähettäminen ja vastaanottaminen käy sujuvasti.

Jos tietokoneen terminaali tai tekstieditorit tuntuvat hankalilta, Muttia ei luultavasti kannata edes harkita. Jos komentorivi kiinnostaa, eivätkä tavalliset sähköpostiohjelmat tunnu tarpeeksi näppäriltä, Mutt voi hyvinkin oikea valinta.

Muttia kehitetään edelleen aktiivisesti, ja viimeisin päivitys tätä kirjoittaessa on vain reilun kuukauden takaa.

Ohjelma löytyy asennettavaksi tavallisimpien Linux-jakeluiden ohjelmistovalikoimasta. Macille Muttin saa Homebrewn avulla. Verkossa tarjotaan paljon ohjeita Muttin asentamiseen ja säätämiseen. Opettelun vastikkeena käyttäjä saa tehokasta sähköpostin käsittelyä joka päivä.