Kuka?

Kirjoituskone pilveen

Olen käyttänyt Samsung Chromebookia siitä asti, kun se tuli kesällä Suomessa myyntiin.

Minulla on yleensä tietokone tai iPad mukanani kaikkialla, myös vapaa-aikana. Hankin SIM-korttipaikalla varustetun Chromebookin, koska tarvitsin uuden, kevyesti mukana kulkevan kirjoituskoneen, jota ei tarvitse pidellä varoen.

Edelliseksi joka paikan koneeksi olin ostanut Hewlett-Packardin kannettavan. Yhdeksän kuukauden kuluttua HP:n hankkimisesta, siitä irtosi jo palasia, eikä näyttö pysynyt enää kiinni kuin toisesta laidastaan.

Lopullisen kuoliniskunsa HP sai kalahtaessaan Berliinissä pöydän laitaan. Epäilemättä se oli osunut moneen muuhun paikkaan jo sitä ennen.

Olen välillä tuhonnut tietokoneita niin nopealla vauhdilla, että ehdin jo harkita Yhdysvaltain armeijan käyttämää kannettavaa konetta, joka kestää iskujen lisäksi myös kuumuuden, kylmyyden, veden ja aavikkohiekan.

Panasonic Toughbook on liki kaksi ja puoli kiloa painava pienokainen, jonka isä on luultavasti attaseasalkku ja äiti teollisuusrobotti. Ei kaikkein huomaamattomin valinta kahvilan espressokupin viereen.

Paremmin tarkoitukseen sopii Samsung Chromebook, joka muistuttaa ulkonäöltään hieman MacBook Airia. Erot laitteiden välillä kävivät tosin heti selviksi. Muovikuori ei muutu alumiiniksi metallinvärisellä maalilla.

Vain neljänsadan euron hinta näkyy myös ominaisuuksissa. Chromebookissa on 11,6 tuuman vaatimaton näyttö, kaksi gigatavua keskusmuistia ja pikkuruinen, 16 GB:n SSD-muisti.

Chromebook ei sisällä OS X:n tai Windows 8:n kaltaista, täysimittaista käyttöjärjestelmää, vaan Linuxiin perustuvan Google Chrome -järjestelmän. Peruskäyttäjälle se tarkoittaa Chrome-selainta sekä Chrome Web Storesta asennettavia selainlaajennuksia, joilla käytetään pilvipalveluja. Minulle ratkaisun etuna on se, että tiedot pysyvät pilvessä tallessa, vaikka kone hajoaisi.

Nörtteilyyn taipuvaisena ihmisenä siirsin Chromebookin oikopäätä kehittäjätilaan ja asensin Google Chrome -käyttöjärjestelmän rinnalle XFCE-työpöytäympäristöllä kevennetyn Ubuntun. Asennus hoitui Croutonin avulla.

Halusin kuitenkin testata, saisinko Samsung Chromebookista ammattikäyttöön soveltuvan kirjoitustyökalun pelkällä Google Chrome -järjestelmällä.

Etsin Google Docsille vaihtoehtoja Chrome Web Storen lukuisista tekstureista.

Lopulta löysin selainlaajennuksen nimeltä WriteBox. WriteBox tallentaa tekstin puhtaana tekstitiedostona joko Dropboxiin tai Google Driveen, joten voin tehdä muotoilumerkinnät Markdownilla samalla tavoin kuin muissakin koneissa.

Mikäli tarvitsen aivan välttämättä Google Docsia, klikkaan asiakirjamallia, joka pelkistää Google Docsin Macistä ja iPadista tutun iA Writerin näköiseksi.

Kuumuutta, kylmyyttä, vettä ja aavikkohiekkaa Samsung Chromebook ei valitettavasti kestä. Kahvilapöydän kirjoituskoneeksi se silti kelpaa aivan hyvin.