Kuka?

Henkilökohtainen pilvipalvelu SparkleShare

SparkleShare on avoimen lähdekoodin projekti henkilökohtaisen pilvipalvelun rakentamiseen. SparkleShare on siis tee se itse -vaihtoehto Dropboxille.

Mutta miksi kukaan väsäisi itselleen palvelua, jonka saa ostettua verkosta muutamalla klikkauksella?

Oman pilvipalvelun rakentamiseen on monia syitä. Yksi ei halua luovuttaa tiedostojaan kaupallisen palveluntarjoajan huomaan, toinen kaipaa nopeaa tiedonsiirtoa, kolmannen motiivina voi olla silkka uteliaisuus.

SparkleShare on erityisen kiinnostava vaihtoehto privaattipilveksi, sillä se tallentaa tiedot versionhallintasovellus Gitin tietovarastoon. Koodareille versionhallinnan käyttö on itsestäänselvyys, mutta versionhallinnasta hyötyvät muutkin. Esimerkiksi kirjoittajien on ajoittain tarpeellista päästä palaamaan tekstitiedostojen vanhempiin versioihin.

Git-ytimensä vuoksi SparkleSharea ei ole tarkoitettu koko tietokoneen varmentamiseen, vaan jatkuvasti muuttuvien tekstidokumenttien tai kuvatiedostojen hallintaan. Jos käyttäjä kaipaa vain mutkatonta varmuuskopiointia ja versionhallintaa, SparkleShare tarjoaa mahdollisuuden käyttää Gitiä ilman varsinaisten Git-komentojen opettelua.

Käyttäjä yksinkertaisesti luo SparkleShare-projektin palvelimelle ja yhdistää tietokoneensa graafisen asiakasohjelman projektiin. Sen jälkeen SparkleSharen voi jättää pyörimään taustalle. Helppokäyttöinen asiakasohjelma löytyy Linuxiin, OS X:ään ja Windowsiin.

Yksittäiset SparkleShare-projektit on mahdollista myös salata. Salasanoja voi kuitenkin olla vain yksi projektia kohden, eikä salasanaa saa muutettua jälkeenpäin.

Käytän itse SparkleSharea omalla pikku serverilläni, mutta SparkleSharen voi asentaa yhtä lailla virtuaalipalvelimelle. Tallennukseen sopii mainiosti myös esimerkiksi GitHub.