Kuka?

Editoijan uudet merkinnät

Monet pitkiä juttuja käsittelevät editoijat tuntevat perinteiset, paperille tehtävät oikolukumerkinnät. Jotkut editoijat käyttävät niitä yhä edelleen, etenkin käsitellessään pitkiä juttuja.

Useimmiten editoija kirjoittaa ehdotuksensa Microsoft Wordin kommentointityökaluilla tai vaihtoehtoisesti sirottelee ne jutun sekaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Monimutkaisillaan editoijan merkinnät näyttävät mielivaltaiselta sekoitukselta kursivointeja, lihavointeja, alleviivauksia ja versaalikirjaimia. Itse olen kokeillut myös hakasulkeita.

Nykyisin teen editointimerkinnät muotoilukieli Markdownista inspiraationsa saaneella CriticMarkupilla.

CriticMarkupin valtti on yksinkertaisuus. Merkintöihin ei tarvita muuta kuin kaarisulkeet ja kourallinen kaikista tietokonenäppäimistöistä löytyviä erikoismerkkejä.

CriticMarkup on vieläpä yhteensopiva Markdownin, Multimarkdownin ja HTML:n kanssa.

Voin siis editoijana käyttää samaa menetelmää riippumatta siitä, onko edessäni puhtaana raakatekstinä tallennettu teksti, Markdownilla merkitty juttu vai Word-tiedosto.

Minkään ei pitäisi estää kokeilemasta CriticMarkup-merkintöjä esimerkiksi mediatalon toimitusjärjestelmässä.

Käsikirjaksi riittävät seuraavat rivit:


Lisäys {++lisättävä teksti++}
Poisto {--poistettava teksti--}
Korvaus {~~korvattava teksti~>uusi teksti~~}
Kommentti {>>kommentti<<}
Korostustyökalu {==korostettu teksti==}

Vaikka CriticMarkup-merkinnät syntyvät helposti pelkällä näppäimistöllä, ketterimmin työ sujuu näppäinoikoteillä. Oikotieksi sopii muutaman kirjaimen lyhenne, joka toimii samalla periaatteella kuin ennakoiva tekstinsyöttö.

Kun tarvitsen johonkin kohtaan CriticMarkup-kommenttimerkinnän, kirjoitan sen viereen kommentille antamani lyhenteen. Lyhenteen tilalle ilmestyy {>> <<}.

CriticMarkupin sivuilla on tarjolla valmiit oikotiet pariin Macissä ja iOS-laitteissa toimivaan makro-ohjelmaan. Windows-käyttäjä joutuu tekemään oikotiet itse. Ilmaisohjelma AutoHotKey soveltuu tarkoitukseen hyvin.