Kuka?

Digikirjoituskone ammattikirjoittajille

Kirjoitan raakatekstiä toisinaan pienellä laitteella nimeltä AlphaSmart Neo2, josta mainitsin myös Vikasietotila-podcastissa.

Neo ei ole varsinainen kannettava tietokone, vaan retroteknologiaa, eräänlainen elektronisella paperilla varustettu kirjoituskone. Käytännössä Neo on näppäimistö, johon on liitetty suklaapatukan levyinen LCD-näyttö.

Neon taustalla oli aikoinaan kahden entisen Applen työntekijän perustama AlphaSmart, joka suunnitteli koululaisille yksinkertaisia ja kestäviä kirjoituslaitteita. Myöhemmin AlphaSmartin osti yritys nimeltä Renaissance Learning. Lapsille suunnatut AlphaSmart-laitteet alkoivat pian kerätä kulttikannatusta ammattikirjoittajien keskuudessa.

Ammattilaisten kiinnostusta on helppo ymmärtää. Neo auttaa kirjoittajaa keskittymään työhönsä. Taaperoikäisten lelutietokoneelta näyttävä laite ei tarjoa mahdollisuutta videoiden katselemiseen tai verkon selaamiseen, eikä edes sähköpostin lukemiseen. Jos käyttäjä haluaa Neon ääressä vilkaista Twitteriä, hänen pitää poimia näppeihinsä toinen laite.

Kolme tavallista AA-paristoa antaa Neolle virtaa yli 700 tuntia. Siksi Neo sopii käytettäväksi yhtä lailla lentokoneessa, kahvilan pöydässä kuin vaikka uimarannalla. Olen itse kirjoittanut Neolla lukemattomat haastattelumuistiinpanot ja kantanut AlphaSmart-laitetta rinkassani jopa erämaavaelluksella.

Neo on kirjoitusvalmis välittömästi käynnistysnappia painettaessa, jolloin laite avaa viimeksi avoinna olleen dokumentin. Laitteen tekstinkäsittelyohjelma sisältää vain yksinkertaisimmat komennot tekstin leikkaamiseen ja liimaamiseen sekä merkkilaskurin ja etsi-komennon.

Neo soveltuu erityisen hyvin raakatekstin kirjoittamiseen, joka on usein kirjoittamishankkeen haastavin vaihe. Pienelle ruudulle mahtuu kerralla kahdesta kuuteen riviä kirjasimen koosta riippuen. Ensimmäisen version kirjoittamisessa pienestä ruudusta on etua. Kun ruudulla näkyy vain kapea kaistale tekstiä, kirjoittajalle ei tule houkutusta editoida kirjoittamisen hetkellä.

Tallennustilaa Neossa riittää kahdelle sadalle tekstisivulle. Vaikka muistin koko on huvittavan pieni, laitteeseen mahtuu periaatteessa pieni romaani. Yleensä kirjoittajat siirtävät tekstin Neosta varsinaiseen tietokoneeseen, kun raakateksti on kirjoitettu.

Tekstin siirtäminen Neosta tietokoneelle onnistuu USB-kaapelilla. Kun käyttäjä painaa Send-nappia, tiedosto kirjoittuu suoraan tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmaan. Sama menetelmä toimii kaikissa tavallisissa käyttöjärjestelmissä. Neolle on tarjolla myös erityinen AlphaSmart Manager -ohjelma (OS X / Win), jolla käyttäjä halutessaan siirtää kerralla laitteen kaikki tiedostot.

Jos kirjoitat paljon ja kaipaat työkalua, jolla voit työskennellä missä tahansa, Neo on ilman muuta kokeilemisen arvoinen vekotin. Renaissance Learning lopetti hiljan Neon tuotannon, mutta laitetta löytyy edelleen esimerkiksi Amazonista ja eBaystä pilkkahintaan muutamalla kymmenellä eurolla.