Kuka?

Ruudun täydeltä

Olen viime päivinä viimeistellyt erästä pitkää tekstiä työhuoneellani. Pian siirrän jutun Microsoft Wordiin, jotta voin lähettää sen luettavaksi editoijalle. Wordillä tallennettu tiedosto on vieläkin freelancer-toimittajien tekstien standardimuoto.

En silti kirjoita Wordillä sanaakaan, jos ei ole pakko. Mikäli tekstiä tarvitaan Word-muodossa, siirrän tekstin Wordiin juuri hetkeä ennen kuin lähetän sen.

Kirjoitan kaiken pienillä ja vikkelillä tekstureilla, jotka tallentavat tekstin ilman sivun asetteluja tai muita muotoiluja.

Näin tekee yhä useampi kirjoittaja.

Aikoinaan tekstureita käyttivät vain koodarit ja nörtit. Nyt näitä minimalistisia kirjoitusohjelmia myydään tavallisille kirjoittajille ja uusia tekstureita julkaistaan tuon tuosta.

Nykyisin teksturien tärkeimpiin valtteihin kuuluu koko näyttö -komento, joka poistaa valikot näkyvistä. Ajatuksena on eristää kirjoittaja tietokoneen valikkoviidakosta ja parantaa hänen keskittymistään. Kirjoittajan eteen jää puhdas, tyhjä ruutu.

Ilmiö sai alkunsa Jesse Grosjeanin vuonna 2006 julkaisemasta pikku teksturista nimeltä WriteRoom. WriteRoomin jännittävin ominaisuus oli ominaisuuksien puute, kaiken turhan riisuminen kirjoittamisen tieltä.

Siis täysin päinvastainen lähtökohta kuin Microsoft Wordillä.

Jos teksti olisi seinään lyötävä naula, Microsoftin tyylillä pelkkä vasara ei riittäisi, vaan homma vaatisi rekkakuormallisen työkaluja ja kojeita. Kirjoittamista Wordin loputtomat ominaisuudet eivät helpota, pikemminkin häiritsevät.

Siksi Macille tehty WriteRoom sai pian Windows- ja Linux-järjestelmiin suunniteltuja seuraajia ja jäljittelijöitä.

Minimalismi sopii tietysti hyvin myös kännyköihin ja tabletteihin, joten Applen App Store on muuttunut varsinaiseksi teksturien karamellikaupaksi. WriteRoomin tavoin esimerkiksi Byword, Daedalus Touch ja iA Writer tarjoavat kirjoittajalle askeettista, tyhjää näyttöä.

Ajan myötä WriteRoom on monipuolistunut, mutta ohjelman perusfilosofia on pysynyt entisellään. Ruudulla näkyy edelleen pelkkä teksti.

Siitähän kirjoittamisessa on kyse.