Kuka?

Tietoturvaa selainlaajennuksilla

Kun selaan työhuoneellani nettiä, sivut avautuvat välipalvelimen kautta.

Tarkkaan ottaen välipalvelimessani on kolme välipalvelinta ketjutettuna peräkkäin. Yhdistelmä parantaa selailun yksityisyyttä, pyyhkii pääosan nettimainoksista ja estää viruksia tarttumasta.

Minua Linux-palvelimen asetusten säätäminen rentouttaa, mutta ymmärrän, etteivät kaikki koe tietokoneen kanssa puuhastelua hilpeäksi ajanvietteeksi. Onneksi nettiselaamisen turvallisuutta voi parantaa myös ilman välipalvelinta.

Chrome Web Storesta ja Firefoxin laajennuskokoelmasta löytyvät laajennukset saa asennettua selaimeen parilla klikkauksella.


1. WOT

Jokainen tietää, ettei epämääräisiä linkkejä kannata avata. Aina linkistä ei kuitenkaan voi ennalta päätellä, onko se turvallinen.

Selainlaajennus WOT näyttää hakukoneiden hakutulosten yhteydessä liikennevalot. Vihreä väri tarkoittaa turvallista linkkiä, keltainen kehottaa varovaisuuteen ja punainen merkitsee vaaraa.


2. NoScript ja ScriptSafe

Verkkorikolliset hyödyntävät verkkosivujen haavoittuvuuksia upottamalla sivuille pieniä ohjelmanpätkiä, skriptejä. Siksi esimerkiksi JavaScript kannattaa sallia vain luotettavilla sivuilla.

Firefoxissa skriptit saa kytkettyä päältä NoScript-laajennuksella. Chromeen sopii ScriptSafe.


3. AdBlock ja AdBlock Edge

Nettimainokset ovat rumia ja tunkeilevia. Jotkut mainokset ovat jopa vaarallisia, sillä myös mainoksia käytetään verkkohyökkäyksiin.

Firefoxissa mainokset voi kätkeä AdBlock Edgellä, Chrome-selaimessa AdBlockilla.


4. Ghostery ja DoNotTrackMe

Monet sivustot jäljittävät käyttäjiään. Seuraaminen on helppo estää joko Ghosteryllä tai DoNotTrackMe-laajennuksella.


5. HTTPS Everywhere

Jotkut verkkosivut eivät anna selaimen käyttää salattua HTTPS-yhteysprotokollaa, vaikka sellainen olisi sivuille tehty.

Electronic Frontier Foundation -järjestön sivuilta ladattavissa oleva HTTPS Everywhere -laajennus pakottaa selaimen käyttämään HTTPS-yhteyttä aina, kun se vain on mahdollista.

Digitaalinen kassakaappi

Tietomurtouutiset seuraavat toinen toisiaan. Varkaissa käy jos jonkinlaista konnaa yksittäisestä opiskelijapojasta aina jättibudjetilla varustettuun, Yhdysvaltain tiedusteluelin NSA:han asti.

Tietoturvariski on todellinen myös meille tavallisille kansalaisille, jotka tallennamme tietojamme Dropboxin ja Google Driven kaltaisiin pilvipalveluihin.

Vaikka pilvipalvelut ovat käteviä, yksityisiksi niitä on vaikea kutsua. Palveluntarjoaja voi halutessaan tutkia jokaisen käyttäjän tiedostoja.

Mikäli palvelu toimii maassa, jonka viranomaiset luovat jättimäisiä digitaalisen tarkkailun järjestelmiä, viranomaisten pääsyä pilvipalveluihin voi pitää jokseenkin varmana.

Pahimmillaan pilveen tallennettuja tietoja voi sormeilla kuka tahansa utelias ohikulkija. Pari vuotta sitten osaan Dropbox-käyttäjien tileistä saattoi kirjautua millä tahansa salasanalla.

Dropbox korjasi virheensä, mutta pilvipalveluiden tietoturvaongelmat ovat jatkuneet senkin jälkeen.

Pilvipalvelun turvalliseen käyttämiseen on vain yksi keino. Tiedot pitää salata ennen niiden siirtämistä pilveen.

Digitaalisen kassakaapin saa asennettua esimerkiksi Boxcryptor-ohjelmalla.

Käyttäjä näkee Boxcryptorin luoman, pilvipalveluun synkronoitavan kansion tietokoneelleen ilmestyneenä, uutena levyasemana. Levyasemaan pudotetut kansiot toimivat kuten tietokoneen muutkin kansiot, mutta niiden sisältämät tiedot on salattu automaattisesti AES- ja RSA-salausalgoritmeilla.

Vaikka pilvipalvelun suojaukset pettäisivät, Boxcryptor-kansio pysyy salaisena. Murtautujan silmissä kansio on täytetty käsittämättömällä merkkisotkulla.

Boxcryptor toimii Windowsin ja Macin lisäksi Android- ja iOS-alustoilla. Ohjelmasta on tehty myös selainlaajennus Chrome-selaimeen.

Helppokäyttöisyyden ohella Boxcryptorin etuna on ohjelmaa valmistavan yrityksen sijainti. Baijerilaisfirma Secomba toimii Saksan tiukkojen tietosuojalakien alaisuudessa, eikä Boxcryptoriin ole piilotettu takaporttia NSA:lle.

Koska pilvipalveluiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, lisääntyy myös Boxcryptoria muistuttavien salausohjelmistojen tarjonta.

Pilvipalvelun suojaamiseen ei silti tarvita välttämättä kaupallista ohjelmistoa. Avoimen lähdekoodin TrueCrypt tosin vaatii hieman opettelua, eikä ohjelma toimi mobiilialustoilla.

Haastattelunauhuri puhelimeen

Toisinaan toimittajalle tulee tilaisuus tehdä haastattelu äkkiarvaamatta, vapaa-ajalla. Harva toimittaja kuitenkaan kantaa joka paikassa mukanaan haastattelunauhuria. Matkapuhelin meillä kaikilla on sen sijaan aina käden ulottuvilla.

Kännyköiden omia äänittimiä ei ole tarkoitettu ammattikäyttöön. Toimittajan kannattaakin hankkia puhelimeensa asiallinen äänitysohjelma.

iPhone-äänittimistä parhaimpiin kuuluu ammattilaisille suunnattu Hindenburg.

Hindenburgin suunnittelussa on ilahduttavasti huomioitu kenttäolosuhteet. Ohjelman käyttö on vaivatonta, mistä on kiittäminen jättimäisiä painikkeita. Toimittajan ei tarvitse etsiskellä nauhoituspainiketta, tasosäätöä tai indeksointia.

iPhonella nauhoitetun äänen laatu on yllättävän siedettävä. Halutessaan toimittaja voi parantaa puhelimensa äänenlaatua pienellä lisämikrofonilla, joka kulkee sujuvasti taskunpohjalla.

Hindenburg on noin kolmenkympin hinnallaan tavallisia AppleStoren kolikkohintoja kalliimpi. Ohjelma maksaa kuitenkin itsensä takaisin jo ensimmäisellä haastattelulla, joka jäisi ehkä ilman Hindenburgia kokonaan tallentamatta.

Olen itse tehnyt Hindenburgilla monta ex tempore -haastattelua tilanteissa, joissa minulla ei ole ollut haastattelunauhuria mukanani. Hindenburgin ikoni löytyy nykyisin puhelimeni avausnäytöltä, jotta voin tarpeen tullen näpäyttää äänityksen päälle välittömästi.

Valitettavasti Hindenburgia ei saa muihin puhelimiin kuin iPhoneen.

Miten hakea tietoa turvallisesti?

Niin tehokas hakukone kuin Google onkin, sillä on kiusalliset puolensa.

Google nimittäin tallentaa haut palvelimilleen ja räätälöi hakutulokset käyttäjän aiempien hakujen perusteella. Google ei siis esitä hakukoneen tuloksia sellaisenaan, vaan asettaa ensimmäiseksi ne tulokset, joita olettaa käyttäjän eniten kaipaavan.

Kauniisti ajateltuna Google tehostaa tiedonhakua. Vähemmän kauniisti ajateltuna, hakutulosten räätälöinti synnyttää suodatuskuplan. Mitä enemmän käyttäjä tietoa etsii, sitä suodatetummiksi hänen hakutuloksensa muuttuvat.

Hakutulosten tallentamisessa on toinenkin kiusallinen puoli. Ajan myötä käyttäjän tekemät haut muodostavat jättimäisen historiankirjoituksen. Hakuhistoriikista voi päätellä paljon ihmisen yksityisistä asioista.

Jos suodatuskupla ja yksityisten tietojen luovuttaminen tuntuvat ikäviltä ajatuksilta, Googlelle on myös vaihtoehtoja.

Vaihtoehdoista helpoin on tehdä haut Startpage-hakukoneella. Startpage käyttää hakemiseen Googlea, mutta on monin verroin sitä yksityisempi.

Startpage ei tallenna palvelimilleen yksittäisten käyttäjien tekemiä hakuja tai muitakaan yksityisiä tietoja.

Startpagea pyörittävän hollantilaisyrityksen toinen hakukone Ixquick on luotu erityisesti yksityisyyden suojaamiseen. Ixquick on juuri yksityisyytensä vuoksi ainoa EU-hyväksytty hakukone.

Poikkeuksellista Startpagessa ja Ixquickissä on myös niiden tarjoama turvallinen välipalvelin.

Jos käyttäjä esimerkiksi tuntee epäilystä jotakuta sivustoa kohtaan, hän voi avata linkin välipalvelimen kautta. Ilman välipalvelinta verkkosivusto voi nähdä käyttäjänsä IP-osoitteen, seurata käyttäjän liikkumista sivustolla ja asettaa selaimeen evästeitä.

Välipalvelimen käyttö on helppoa. Klikkaamalla Startpagen hakutuloksen vierestä löytyvää View by Ixquick Proxy -linkkiä, sivu avautuu välipalvelimen kautta, ja käyttäjä pysyy turvallisesti näkymättömänä.

Kirjoituskone pilveen

Olen käyttänyt Samsung Chromebookia siitä asti, kun se tuli kesällä Suomessa myyntiin.

Minulla on yleensä tietokone tai iPad mukanani kaikkialla, myös vapaa-aikana. Hankin SIM-korttipaikalla varustetun Chromebookin, koska tarvitsin uuden, kevyesti mukana kulkevan kirjoituskoneen, jota ei tarvitse pidellä varoen.

Edelliseksi joka paikan koneeksi olin ostanut Hewlett-Packardin kannettavan. Yhdeksän kuukauden kuluttua HP:n hankkimisesta, siitä irtosi jo palasia, eikä näyttö pysynyt enää kiinni kuin toisesta laidastaan.

Lopullisen kuoliniskunsa HP sai kalahtaessaan Berliinissä pöydän laitaan. Epäilemättä se oli osunut moneen muuhun paikkaan jo sitä ennen.

Olen välillä tuhonnut tietokoneita niin nopealla vauhdilla, että ehdin jo harkita Yhdysvaltain armeijan käyttämää kannettavaa konetta, joka kestää iskujen lisäksi myös kuumuuden, kylmyyden, veden ja aavikkohiekan.

Panasonic Toughbook on liki kaksi ja puoli kiloa painava pienokainen, jonka isä on luultavasti attaseasalkku ja äiti teollisuusrobotti. Ei kaikkein huomaamattomin valinta kahvilan espressokupin viereen.

Paremmin tarkoitukseen sopii Samsung Chromebook, joka muistuttaa ulkonäöltään hieman MacBook Airia. Erot laitteiden välillä kävivät tosin heti selviksi. Muovikuori ei muutu alumiiniksi metallinvärisellä maalilla.

Vain neljänsadan euron hinta näkyy myös ominaisuuksissa. Chromebookissa on 11,6 tuuman vaatimaton näyttö, kaksi gigatavua keskusmuistia ja pikkuruinen, 16 GB:n SSD-muisti.

Chromebook ei sisällä OS X:n tai Windows 8:n kaltaista, täysimittaista käyttöjärjestelmää, vaan Linuxiin perustuvan Google Chrome -järjestelmän. Peruskäyttäjälle se tarkoittaa Chrome-selainta sekä Chrome Web Storesta asennettavia selainlaajennuksia, joilla käytetään pilvipalveluja. Minulle ratkaisun etuna on se, että tiedot pysyvät pilvessä tallessa, vaikka kone hajoaisi.

Nörtteilyyn taipuvaisena ihmisenä siirsin Chromebookin oikopäätä kehittäjätilaan ja asensin Google Chrome -käyttöjärjestelmän rinnalle XFCE-työpöytäympäristöllä kevennetyn Ubuntun. Asennus hoitui Croutonin avulla.

Halusin kuitenkin testata, saisinko Samsung Chromebookista ammattikäyttöön soveltuvan kirjoitustyökalun pelkällä Google Chrome -järjestelmällä.

Etsin Google Docsille vaihtoehtoja Chrome Web Storen lukuisista tekstureista.

Lopulta löysin selainlaajennuksen nimeltä WriteBox. WriteBox tallentaa tekstin puhtaana tekstitiedostona joko Dropboxiin tai Google Driveen, joten voin tehdä muotoilumerkinnät Markdownilla samalla tavoin kuin muissakin koneissa.

Mikäli tarvitsen aivan välttämättä Google Docsia, klikkaan asiakirjamallia, joka pelkistää Google Docsin Macistä ja iPadista tutun iA Writerin näköiseksi.

Kuumuutta, kylmyyttä, vettä ja aavikkohiekkaa Samsung Chromebook ei valitettavasti kestä. Kahvilapöydän kirjoituskoneeksi se silti kelpaa aivan hyvin.