Kuka?

Suoraviivainen Simplenote

Olen sullonut Evernoteen kaikenlaista lippua ja lappua päivittäin siitä asti, kun ohjelman verkkopalvelu vuonna 2008 avattiin. Samaan aikaan, kun Evernote-muistikirjojeni määrä on kasvanut, myös itse Evernote-ohjelma on paisunut.

Evernote sopii aina vain paremmin säiliöksi kaikenlaiselle tiedolle, mutta muistiinpanojen kirjoittamiseen siitä on tullut kömpelö.

Simplenoten lähtökohta on toinen.

Simplenote on nimensä mukaisesti yksinkertainen ja suoraviivainen muistiinpano-ohjelma, joka on räätälöity pelkästään kirjoittamiseen.

Syksyllä Simplenote sai uuden Mac-sovelluksen sekä uudet iOS- ja Android-versiot. Siinä missä Evernote turpoaa päivitysten myötä, Simplenote oli uudistuksen jälkeen entistäkin karsitumpi.

iOS 7:n inspiroima käyttöliittymä ei sisällä edes ohjetiedostoa. Simplenote on niin helppokäyttöinen, ettei ohjeita tarvita.

Painikkeiden ja valikoiden sekamelskan sijaan näytöllä näkyy vain muutama vaaleansininen ikoni, joista tärkein on plus-merkki. Siitä saa uuden, tyhjän sivun.

Parasta Simplenotessa on nopeus. Ohjelma avautuu parissa sekunnissa, muistiinpanosta toiseen siirtyminen käy silmänräpäyksessä, eikä hakutoiminto hidastele.

Muistiinpanot Simplenote tallentaa puhtaana tekstinä. Mikäli kirjoittaja tarvitsee kursivointia, lihavointia tai muita muotoilumerkintöjä, hän voi tehdä ne Markdownilla. Markdownin käyttäjä saa halutessaan näkyviin painikkeen, jolla hypätä kirjoitusnäkymästä esikatselunäkymään.

Simplenotea teki aiemmin ohjelmistofirma Simperium, jonka varsinainen myyntituote oli Simplenoten käyttämä synkronointiohjelma. Siksi Simplenoten maksullista versiota ei juuri markkinoitu. Maksullinen versio synkronoi muistiinpanot myös Dropboxiin.

Simplenoten maksullinen versio on nyt vedetty myynnistä siihen asti, että lisäpalvelut on uusittu. Uusille käyttäjille Simplenote on siis ilmainen, joskin vailla Dropbox-synkronointia.

Windows- ja Linux-koneisiin Simplenote ei tarjoa erillistä ohjelmaversiota. Onneksi synkronointia ei ole lukittu vain Simplenotesin omiin ohjelmiin. Windows-koneeseen Simplenotes-muistiinpanot saa synkronoitua esimerkiksi ResophNotesilla. Linuxin käyttäjä voi käyttää ohjelmaa nimeltä nvPY.

Tietokoneohjelmien asentaminen ei oikeastaan ole edes tarpeellista. Simplenoten verkkosovellus on nopea. Toimittajille verkkosovelluksen etuna on merkkilaskuri, jota ei Evernoten nettipalvelusta löydy.

Simplenotesin ainoa puute liittyy muistiinpanojen suojaamiseen. Palvelu ei tarjoa mahdollisuutta kaksivaiheiseen vahvistukseen. Muistiinpanot ovat siis pelkän salasanan takana, kuten monessa muussakin verkkopalvelussa. Salasanasta kannattaakin tehdä riittävän vahva.

Tietoturvaa selainlaajennuksilla

Kun selaan työhuoneellani nettiä, sivut avautuvat välipalvelimen kautta.

Tarkkaan ottaen välipalvelimessani on kolme välipalvelinta ketjutettuna peräkkäin. Yhdistelmä parantaa selailun yksityisyyttä, pyyhkii pääosan nettimainoksista ja estää viruksia tarttumasta.

Minua Linux-palvelimen asetusten säätäminen rentouttaa, mutta ymmärrän, etteivät kaikki koe tietokoneen kanssa puuhastelua hilpeäksi ajanvietteeksi. Onneksi nettiselaamisen turvallisuutta voi parantaa myös ilman välipalvelinta.

Chrome Web Storesta ja Firefoxin laajennuskokoelmasta löytyvät laajennukset saa asennettua selaimeen parilla klikkauksella.


1. WOT

Jokainen tietää, ettei epämääräisiä linkkejä kannata avata. Aina linkistä ei kuitenkaan voi ennalta päätellä, onko se turvallinen.

Selainlaajennus WOT näyttää hakukoneiden hakutulosten yhteydessä liikennevalot. Vihreä väri tarkoittaa turvallista linkkiä, keltainen kehottaa varovaisuuteen ja punainen merkitsee vaaraa.


2. NoScript ja ScriptSafe

Verkkorikolliset hyödyntävät verkkosivujen haavoittuvuuksia upottamalla sivuille pieniä ohjelmanpätkiä, skriptejä. Siksi esimerkiksi JavaScript kannattaa sallia vain luotettavilla sivuilla.

Firefoxissa skriptit saa kytkettyä päältä NoScript-laajennuksella. Chromeen sopii ScriptSafe.


3. AdBlock ja AdBlock Edge

Nettimainokset ovat rumia ja tunkeilevia. Jotkut mainokset ovat jopa vaarallisia, sillä myös mainoksia käytetään verkkohyökkäyksiin.

Firefoxissa mainokset voi kätkeä AdBlock Edgellä, Chrome-selaimessa AdBlockilla.


4. Ghostery ja DoNotTrackMe

Monet sivustot jäljittävät käyttäjiään. Seuraaminen on helppo estää joko Ghosteryllä tai DoNotTrackMe-laajennuksella.


5. HTTPS Everywhere

Jotkut verkkosivut eivät anna selaimen käyttää salattua HTTPS-yhteysprotokollaa, vaikka sellainen olisi sivuille tehty.

Electronic Frontier Foundation -järjestön sivuilta ladattavissa oleva HTTPS Everywhere -laajennus pakottaa selaimen käyttämään HTTPS-yhteyttä aina, kun se vain on mahdollista.

Digitaalinen kassakaappi

Tietomurtouutiset seuraavat toinen toisiaan. Varkaissa käy jos jonkinlaista konnaa yksittäisestä opiskelijapojasta aina jättibudjetilla varustettuun, Yhdysvaltain tiedusteluelin NSA:han asti.

Tietoturvariski on todellinen myös meille tavallisille kansalaisille, jotka tallennamme tietojamme Dropboxin ja Google Driven kaltaisiin pilvipalveluihin.

Vaikka pilvipalvelut ovat käteviä, yksityisiksi niitä on vaikea kutsua. Palveluntarjoaja voi halutessaan tutkia jokaisen käyttäjän tiedostoja.

Mikäli palvelu toimii maassa, jonka viranomaiset luovat jättimäisiä digitaalisen tarkkailun järjestelmiä, viranomaisten pääsyä pilvipalveluihin voi pitää jokseenkin varmana.

Pahimmillaan pilveen tallennettuja tietoja voi sormeilla kuka tahansa utelias ohikulkija. Pari vuotta sitten osaan Dropbox-käyttäjien tileistä saattoi kirjautua millä tahansa salasanalla.

Dropbox korjasi virheensä, mutta pilvipalveluiden tietoturvaongelmat ovat jatkuneet senkin jälkeen.

Pilvipalvelun turvalliseen käyttämiseen on vain yksi keino. Tiedot pitää salata ennen niiden siirtämistä pilveen.

Digitaalisen kassakaapin saa asennettua esimerkiksi Boxcryptor-ohjelmalla.

Käyttäjä näkee Boxcryptorin luoman, pilvipalveluun synkronoitavan kansion tietokoneelleen ilmestyneenä, uutena levyasemana. Levyasemaan pudotetut kansiot toimivat kuten tietokoneen muutkin kansiot, mutta niiden sisältämät tiedot on salattu automaattisesti AES- ja RSA-salausalgoritmeilla.

Vaikka pilvipalvelun suojaukset pettäisivät, Boxcryptor-kansio pysyy salaisena. Murtautujan silmissä kansio on täytetty käsittämättömällä merkkisotkulla.

Boxcryptor toimii Windowsin ja Macin lisäksi Android- ja iOS-alustoilla. Ohjelmasta on tehty myös selainlaajennus Chrome-selaimeen.

Helppokäyttöisyyden ohella Boxcryptorin etuna on ohjelmaa valmistavan yrityksen sijainti. Baijerilaisfirma Secomba toimii Saksan tiukkojen tietosuojalakien alaisuudessa, eikä Boxcryptoriin ole piilotettu takaporttia NSA:lle.

Koska pilvipalveluiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, lisääntyy myös Boxcryptoria muistuttavien salausohjelmistojen tarjonta.

Pilvipalvelun suojaamiseen ei silti tarvita välttämättä kaupallista ohjelmistoa. Avoimen lähdekoodin TrueCrypt tosin vaatii hieman opettelua, eikä ohjelma toimi mobiilialustoilla.

Haastattelunauhuri puhelimeen

Toisinaan toimittajalle tulee tilaisuus tehdä haastattelu äkkiarvaamatta, vapaa-ajalla. Harva toimittaja kuitenkaan kantaa joka paikassa mukanaan haastattelunauhuria. Matkapuhelin meillä kaikilla on sen sijaan aina käden ulottuvilla.

Kännyköiden omia äänittimiä ei ole tarkoitettu ammattikäyttöön. Toimittajan kannattaakin hankkia puhelimeensa asiallinen äänitysohjelma.

iPhone-äänittimistä parhaimpiin kuuluu ammattilaisille suunnattu Hindenburg.

Hindenburgin suunnittelussa on ilahduttavasti huomioitu kenttäolosuhteet. Ohjelman käyttö on vaivatonta, mistä on kiittäminen jättimäisiä painikkeita. Toimittajan ei tarvitse etsiskellä nauhoituspainiketta, tasosäätöä tai indeksointia.

iPhonella nauhoitetun äänen laatu on yllättävän siedettävä. Halutessaan toimittaja voi parantaa puhelimensa äänenlaatua pienellä lisämikrofonilla, joka kulkee sujuvasti taskunpohjalla.

Hindenburg on noin kolmenkympin hinnallaan tavallisia AppleStoren kolikkohintoja kalliimpi. Ohjelma maksaa kuitenkin itsensä takaisin jo ensimmäisellä haastattelulla, joka jäisi ehkä ilman Hindenburgia kokonaan tallentamatta.

Olen itse tehnyt Hindenburgilla monta ex tempore -haastattelua tilanteissa, joissa minulla ei ole ollut haastattelunauhuria mukanani. Hindenburgin ikoni löytyy nykyisin puhelimeni avausnäytöltä, jotta voin tarpeen tullen näpäyttää äänityksen päälle välittömästi.

Valitettavasti Hindenburgia ei saa muihin puhelimiin kuin iPhoneen.

Miten hakea tietoa turvallisesti?

Niin tehokas hakukone kuin Google onkin, sillä on kiusalliset puolensa.

Google nimittäin tallentaa haut palvelimilleen ja räätälöi hakutulokset käyttäjän aiempien hakujen perusteella. Google ei siis esitä hakukoneen tuloksia sellaisenaan, vaan asettaa ensimmäiseksi ne tulokset, joita olettaa käyttäjän eniten kaipaavan.

Kauniisti ajateltuna Google tehostaa tiedonhakua. Vähemmän kauniisti ajateltuna, hakutulosten räätälöinti synnyttää suodatuskuplan. Mitä enemmän käyttäjä tietoa etsii, sitä suodatetummiksi hänen hakutuloksensa muuttuvat.

Hakutulosten tallentamisessa on toinenkin kiusallinen puoli. Ajan myötä käyttäjän tekemät haut muodostavat jättimäisen historiankirjoituksen. Hakuhistoriikista voi päätellä paljon ihmisen yksityisistä asioista.

Jos suodatuskupla ja yksityisten tietojen luovuttaminen tuntuvat ikäviltä ajatuksilta, Googlelle on myös vaihtoehtoja.

Vaihtoehdoista helpoin on tehdä haut Startpage-hakukoneella. Startpage käyttää hakemiseen Googlea, mutta on monin verroin sitä yksityisempi.

Startpage ei tallenna palvelimilleen yksittäisten käyttäjien tekemiä hakuja tai muitakaan yksityisiä tietoja.

Startpagea pyörittävän hollantilaisyrityksen toinen hakukone Ixquick on luotu erityisesti yksityisyyden suojaamiseen. Ixquick on juuri yksityisyytensä vuoksi ainoa EU-hyväksytty hakukone.

Poikkeuksellista Startpagessa ja Ixquickissä on myös niiden tarjoama turvallinen välipalvelin.

Jos käyttäjä esimerkiksi tuntee epäilystä jotakuta sivustoa kohtaan, hän voi avata linkin välipalvelimen kautta. Ilman välipalvelinta verkkosivusto voi nähdä käyttäjänsä IP-osoitteen, seurata käyttäjän liikkumista sivustolla ja asettaa selaimeen evästeitä.

Välipalvelimen käyttö on helppoa. Klikkaamalla Startpagen hakutuloksen vierestä löytyvää View by Ixquick Proxy -linkkiä, sivu avautuu välipalvelimen kautta, ja käyttäjä pysyy turvallisesti näkymättömänä.